فهرست مطالب

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • کامبیز رفیعی، حیدر لطفی صفحه 1
    به طور کلی شرط اساسی شکوفایی و بالندگی هر جامعه در توسعه سرمایه های انسانی و تربیت آنها نهفته است. آموزش و به ویژه آموزش شهروندی عامل اساسی در ارتقا ء فرآیندهای توسعه به شمار می رود(هر چند که این تنها عامل نیست)، به علاوه آموزش شهروندی می تواند سهم بسزایی در مشارکت کامل توده های مردم در پیشرفت خود و در نظارت فعالانه شان نسبت به تغییرات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی داشته باشد. آموزش شهروندی از واژه های آشنا در نظام آموزش رسمی و غیررسمی در سطح بین المللی و ملی است که از دیرباز درباره آن بحث های زیادی شده است. به طوری که در دهه های اخیر در عرصه های گوناگون آن تلاش چشمگیری انجام شده است که در نهایت باعث توجه به اهمیت و نقش عمیق و گسترده آموزش های شهروندی در رشد و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ملل گردیده است. هدف اصلی از انجام این تحقیق، بررسی میزان تاثیر آموزش های شهروندی در تحقق و دست یابی به توسعه پایدار شهری در ابعاد مختلف آن(اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی) از دیدگاه ساکنان منطقه5شهر تهران می باشد. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که توسعه بایستی دقیقا در مرکز تمامی برنامه های آموزش شهروندی قرار گیرد و به دلیل آنکه زیر بنای توسعه شهری و به تبع آن توسعه ملی، توسعه در هر یک از بخش های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و زیست محیطی می باشد لذا برای رسیدن به توسعه در هر یک از بخش ها نیاز به آموزش ضروری به نظر می رسد و از آنجایی که انسان محور توسعه محسوب می شود، نیاز به آموزش برای انسان بیش از پیش ضروری به نظر می رسد که این آموزش می تواند در ابعاد مختلفی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش، آموزش شهروندی، توسعه، توسعه پایدار، توسعه پایدار شهری، شهر تهران، منطقه5شهر تهران
  • راحله خدادادی، یوسفعلی زیاری، سید جمال الدین دریاباری صفحه 13
    بدون تردید نیروی کار به عنوان اصلی ترین عامل تولیدمطرح است وبه همین دلیل بسیاری ازکشورهای پیشرفته ودرحال توسعه بادوراندیشی ماهرانه ای، توسعه عوامل تولیدوبالتبع ساختارتولیدوتوسعه خودرابرمحوریت توسعه منابع انسانی طرح ریزی نموده اند. استفاده بهینه ازنیروی کاردرهرجامعه ای مستلزم شناخت ودرک صحیح ازاجزای آن وآگاهی براستعدادها وتوانایی هاوتفاوتهای هریک ازاجزاء است. این مقاله که با استفاده ازپژوهش های میدانی وکتابخانه ای گردآوری شده است، ابتدابه بررسی تحولات جمعیتی وپیش بینی آن برای مقاطع10و15ساله پرداخته و درادامه بخش های مختلف اقتصادی شهرستان راتحت عناوین کشاورزی، صنایع ومعادن وخدمات موردبررسی قرار داده اند و نقش شهرستان سمنان درسه سال 1385،1375،1365 به همراه الگوی تغییرات آن تبیین شده است. درادامه، ضرایب مکانی بخش های اصلی اقتصادی تعیین شده وسپس با استفاده ازمدل ترسیمی طولی-عرضی ایزاردبه تجزیه وتحلیل ساختاراقتصادی شهرستان به صورت مقایسه میان بخشی درخودشهرستان وبین بخشی باسطح مرجع(کل کشور) و تغییرات اشتغال طی سه سال بررسی نموده وهمچنین با استفاده ازمدل تغییرسهم، به پیش بینی اشتغال درسه بخش اصلی شهرستان پرداخته ودرنهایت سه سناریوجهت پیش بینی ساختارآتی مشاغل عمده درسالهای 1395 و1400 ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: تغییرات جمعیتی، ضریب مکانی وترسیمی طولی، عرضی، تغییرسهم، ساختاراشتغال، شهرستان سمنان
  • غلامرضا میری صفحه 25
    یکی از مفاهیم شکل گرفته در عصر حاضر«سرمایه اجتماعی» است. در راستای مطرح شدن مفهوم سرمایه اجتماعی شیوه های برنامه ریزی نیز با رویکرد به مشارکت مردمی و توسعه پایدار با تاکید بر شاخص هایی همچون سنجش سرمایه اجتماعی، پایداری، انعطاف پذیری و مشارکتی بودن شکل گرفته که در آن هر منطقه در اعمال سیاست های اقتصادی همراه با درنظر گرفتن مزیت نسبی دارای آزادی عمل زیادی گردید. در این تحقیق سرمایه اجتماعی مفهومی است که دارای دو جزء ساختاری و شناختی است. جزء ساختاری کنش جمعی منافع دو طرفه را تسهیل می کند وجزء شناختی به ایجاد و تقویت وابستگی متقابل مثبت برای کنش جمعی دوطرفه می پردازد. برای اندازه گیری این مفهوم برهمین دو جزء تکیه شده است. در جزء ساختاری عواملی مانند عضویت گروهی، حمایت متقابل، تفاوت و خدمات و در جزء شناختی شاخص هایی مانند اعتماد، انسجام و تضاد در نظر گرفته شده است. جهت تحلیل یافته ها و بررسی فرضیه ها، از دو روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. داده های این تحقیق در18روستای بخش پشت آب سیستان که با روش نمونه گیری انتخاب شده و از طریق مصاحبه با 365 نفر از سرپرستان خانوارها جمع آوری شدند. نتایج تحقیق نشان داد که سطح بالای سرمایه اجتماعی به سطح بالای رضایت از کیفیت زندگی می انجامد. بنابراین سرمایه اجتماعی در مقایسه با متغیرهای زمینه ای مانند سن، شغل و... پیش بینی کننده ای بهتر برای رضایت از کیفیت زندگی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کیفیت زندگی - بخش پشت آب سیستان
  • علی زنگی آبادی، محمود ضیائی، هیمن بایزیدپور، اسفندیار کهزادی صفحه 39
    گردشگری صنعتی است که توسعه آن نیازمند آگاهی و شناخت کافی از مسائل و عوامل مؤثر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. بدون آگاهی از امکانات موجود در هر منطقه، امکان برنامه ریزی و پیش بینی علمی و اصولی وجود نخواهد داشت. در واقع شناخت توان های طبیعی، اقتصادی، اجتماعی و غیره در هرمنطقه، به برنامه ریز این امکان را می دهد تا براساس وضع موجود و توان های منطقه، توسعه و جهت آن را شناسایی کند.مقاله حاضر با هدف یافتن پاسخ به این سوال که چه عواملی باعث شده است تا این سرزمین از مزایای متعدد گردشگری بی بهره بماند تهیه شده است.مقاله براساس یافته ها و نتایج بررسی های میدانی از جاذبه های گردشگری استان کردستان در بهار1389تهیه شده است. تحقیق به صورتی برنامه ریزی شده است که ضمن شناخت ویژگی های گردشگران و میزان رضایت آنان از امکانات و خدمات مناطق گردشگری، پیشنهاداتی را جهت استفاده بهینه از قابلیت ها و امکانات موجود گردشگری ارائه نماید. براساس نتایج به دست آمده مکان های گردشگری استان در اغلب زمینه ها فاقد امکانات و تسهیلات لازم برای جذب گردشگران می باشد.برنامه ریزی اصولی و به ویژه تهیه و اجرای طرح جامع گردشگری در سطح استان نه تنها می تواند امکان جذب گردشگر بیشتر را فراهم آورد، بلکه می تواند آثار زیان بار گردشگری برمحیط زیست و فرهنگ جامعه را کاهش دهد. در پایان پیشنهاداتی برای توسعه گردشگری استان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: گردشگر، تسهیلات گردشگری، استان کردستان
  • ناصر اقبالی، محمود رحیمی صفحه 57
    با توجه به بررسی انجام شده در سکونت گاه های غیر رسمی سنندج در استان کردستان، مشخص می گردد که اکثر مهاجرت ها به بافت های حاشیه ای شهر سنندج از روستاها بوده و به دو دلیل اقتصادی و امنیتی(در طول مدت زمان جنگ ایران و عراق و ناامنی های درون استان) صورت گرفته است. در بررسی های طرح های جامع و تفصیلی شهر سنندج، مشاهده می گردد که برای اقشار کم درآمد شهری جایگاه مناسبی دیده نشده است و به عبارتی جای آنان در مطالعات انجام شده خالی است. و نیاز مسکن آنان و چگونگی برآورده ساختن این نیاز در طرح های توسعه شهری مطالعه نگردیده است. لذا یکی از علت های به خارج راندن اقشار کم درآمد شهری به حاشیه شهرها و ساکن شدن در خارج از محدوده خدماتی شهرداری ها را می توان به عدم توجه به نیاز مسکن این قشر در طراحی برنامه های رسمی دانست. هرچند که پس از پایان هر دهه و تثبیت بافت های حاشیه ای و با توجه به فشارهای سیاسی و اجتماعی که این قشر به دستگاه های دولتی وارد می کنند، ناچارا مدیریت های شهری حوزه خدماتی و محدوده رسمی خود را به بافت های حاشیه ای افزایش داده و آن بافت ها را داخل طرح های جامع و تفضیلی شهر می کنند و به عبارتی این مسکن غیر رسمی است که برنامه های رسمی مسکن را به دنبال خود جهت می دهد. در حالی که بایستی برنامه ریزی رسمی مسکن محور اصلی توسعه بخش مسکن باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی مسکن، سکونت گاه غیررسمی، اقشار کم درآمد شهری، توان مندسازی، سیستم شهری، بافت های حاشیه ای سنندج
  • بهاره کشوری، پرویز تیموری صفحه 73
    مطالعه پیشرفت فناوری های اطلاعات و ارتباطات در توسعه صنعت گردشگری ساحلی بسیار ضروری می باشد. در این مقاله دو موضوع اساسی در زمینه توسعه گردشگری ساحلی شامل:1) امکان سنجی تعیین مکان های مناسب برای توسعه قابلیت های گردشگری ساحلی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) و2) استفاده از سیستم اطلاعات گردشگری(TIS) در زمینه های نرم افزار، اینترنت و شبکه های ماهواره ای و مخابراتی که برای بازاریابی مقصدهای گردشگری نقش اساسی دارند، مورد تاکید قرار گرفته است. شهر گردشگری ساحلی بابلسر به عنوان یکی از شهرهای دارای توانمندی های بالقوه و بالفعل در این زمینه می باشد، به دلیل پایین بودن میزان دقت و کارآمدی اطلاعات و ارائه آنها، سرعت پایین اینترنت ایران، فقر فرهنگی و آموزشی و بودجه پایین گردشگری ساحلی، باعث کاهش بهره برداری از گردشگری ساحلی خصوصا در شهر بابلسر شده است. برای توسعه پایدار گردشگری ساحلی نیاز به بودجه بیشتر برای حل مشکلات آموزشی و پژوهشی در زمینه GIS و TIS و از طرفی اجرایی کردن کامل نتایج این فعالیت ها می باشد. سوال اصلی این است که، آیا TIS و GIS در گردشگری ساحلی به برنامه ریزان در جهت جذب گردشگر در نواحی ساحلی کمک خواهد کرد؟
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، فناوری اطلاعات گردشگری، گردشگری ساحلی، شهر بابلسر
  • تیمور آمار صفحه 91
    از صنعتی شدن می توان به عنوان یک استراتژی در توسعه مناطق روستایی به ویژه ارتقاء شاخص های اقتصادی بهره گرفت. روستاها اگرچه توانایی پذیرش فعالیت های صنعتی بزرگ مقیاس را ندارند اما با توجه به قابلیت ها و توان مندی های درونی قادر هستند تا صنایع کوچک و حتی متوسط مقیاس را از نظر عوامل تولید پشتیبانی نموده و در خود جای دهند.استان گیلان اگرچه همواره به عنوان یک قلمرو جغرافیایی در راستای کارکرد کشاورزی وگردشگری مورد توجه بوده لیکن درشرایط جغرافیایی متنوع آن امکان احیاء و گسترش فعالیت های صنعتی نیز وجوددارد.شهرستان رودبار و ناحیه مطالعاتی(بخش خورگام) یکی از همین قلمروهاست که این تحقیق سعی نموده تا ضمن بررسی توانمندی های آن از بعد صنعتی راه های بهبود و توسعه این فعالیت را با اتکا به منابع درونی ناحیه ارائه دهد.نتیجه مطالعات نشان می دهدکه اگرچه ناحیه مورد نظر به دلیل انزوای جغرافیایی و ارتباطی کارکرد صنعتی ضعیفی دارد ولی با توجه به زیرساخت های موجود افزایش توان صنعتی آن در راستای بهره گیری از فواید و اثرات مثبت این استراتژی وجود دارد.ضمن اینکه سرمایه گذاری های جدید در زمینه صنایع روستایی تا حدودی بر همین نکته تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: صنایع روستایی، صنعتی شدن روستاها، استان گیلان، شهرستان رودبار، بخش خورگام
  • صابر محمدپور، احمد پوراحمد، محمدحسین بوچانی صفحه 105
    شهرالکترونیک واقعیت آینده شهرهای سنتی با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات و حاصل توسعه دنیای اطلاعات و موج سوم می باشد توسعه چشمگیر فناوری های اطلاعات و ارتباطات و گسترش اینترنت از یک سو و نیاز مدیریت شهری به ایده های نو دراداره شهرها و ضرورت ارتقاء مشارکت شهروندان از سوی دیگر، ما را در برابر دروازه های شهرهای الکترونیک قرار داده است.با تغییر و تحول درساختار انتقال اطلاعات که سرعت ها و فضاها را درنوردیده است، بسیاری از حرکت ها برای جاری شدن کالا، انرژی و اطلاعات در کالبد شهر از موضوعیت ساقط و امکان دسترسی الکترونیکی شهروندان را به کلیه ادارات، و اماکن درون شهری و اطلاعات مختلف فراهم نموده است. از جمله مهمترین مسائل شهری، مشارکت مردم در اداره امور شهرهاست. فناوری اطلاعات و ارتباطات نه تنها مانع این امر نیست بلکه می تواند موجب ارتقاء مشارکت مردم و تعامل بهتر بین مدیریت شهری و شهروندان در ابعاد مختلف گردد. یکی از مبانی شکل گیری این مشارکت، فراهم کردن دسترسی شهروندان به اطلاعات جامع، کامل، مناسب و به موقع در قالب های متنوع و جذاب است. به این ترتیب شهروندان می توانند از طریق رسانه های دیجیتال مبتنی بر اینترنت و شبکه های کامپیوتری، عقاید، ایده ها، نظرات و آراء خود را در خصوص مسائل مهم و مورد علاقه خود ارائه و پاسخ مناسب و خدمات مناسب را دریافت و با آگاهی از چشم انداز شهر در پیشبرد پروژه های عمومی همکاری و مشارکت نمایند. در این پژوهش روش تحقیق،توصیفی-تحلیلی و شیوه جمع آوری اطلاعات مبتنی بر شیوه کتابخانه ای واسنادی می باشد. هدف تحقیق بررسی ارتباط بین شهر الکترونیک، گسترش زیرساخت ها، با مفهوم مشارکت در راستای تسهیل فرایند مدیریت شهری است.
    کلیدواژگان: شهر الکترونیک، دولت الکترونیک، خدمات الکترونیک، مشارکت شهروندان
  • مرضیه بیگم قدمگاهی، غلامرضا وطن دوست، زهرا پیشگاهی فرد صفحه 119
    امروزه پدیده مواد مخدر به یکی از مهم ترین مشکلات جوامع بشری تبدیل شده است و ابعاد این مشکل به حدی است که به صورت تهدیدی برای سلامت بشری و رفاه ملی، استقلال و امنیت و ساختار اجتماعی کشورها در آمده است هدف اصلی این پژوهش به جغرافیای کشت و راه های ورودی ترانزیت موادمخدر از مرزهای شرقی و چگونکی تاثیر آن بر اقتصاد خانوارها می باشد که نزدیکی به مرزهای شرقی براقتصاد و معتادکردن سرپرست خانوارها تاثیر بیشتری دارد. در پی اثبات فرضیه مقاله می باشیم که به نظر می رسد هر چه از مناطق مرکزی به نواحی مرزی کشور نزدیک شویم مواد مخدر تاثیر بیشتری بر اقتصاد خانوار دارد.این پژوهش با روش کتابخانه ای و مقایسه ای انجام شده است. یافته های به دست آمده بیانگر آن است که مردان معتاد در مقایسه شهر تهران و شهرستان تایباد از نظر نزدیکی به مناطق کشت و تولید موادمخدر، فقر و محرومیت، تهیه آسان مواد، کمبود امکانات اجتماعی، وجود پدر معتاد در خانواده دارای تفاوت های معناداری بوده اند. بیکاری، استعمال تفننی مواد، نداشتن سواد، مشکلات و درگیری در خانواده، ازدواج زودرس، از دست دادن امکانات مالی، استعمال مواد مخدر در جهت بالا بردن انرژی معنادار نبوده است.
    نتیجه گیری
    نزدیکی جغرافیای به مرزهای شرقی بیشترین تاثیر را بر اقتصاد سرپرست خانواده های مرزنشین (تایباد) دارد.
    کلیدواژگان: سرپرست خانواده معتاد، اقتصاد خانواده ها، ترانزیت مواد مخدر، مرزهای شرقی
  • رضا علی محسنی صفحه 133
    از پیامدهای صنعتی شدن و شهرنشینی شتابان، می توان به پدیده حاشیه نشینی و سکونت گاه های غیررسمی اشاره کرد. حاشیه نشینی شهری که شاید همزاد شهر و شهرنشینی باشد، در شرایط امروزین ابعاد بزرگتری یافته و یکی از مسائل مهم کشورها، به ویژه کشورهای کمتر توسعه یافته، محسوب می شود. تحقیق حاضر بر پایه روش پیمایشی به اجراء درآمده است. جامعه آماری تحقیق را4786 خانوار ساکن در محلات حاشیه نشین شهر گرگان تشکیل داده اند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه بوده و از مصاحبه نیز به عنوان ابزار تکمیلی استفاده شده است. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون ناپارامتریک«کروسکال – والیس» و آزمون پارامتریک«تحلیل واریانس» تجزیه و تحلیل شده اند. ارزیابی نتایج آزمون روابط بین تعاملی بین متغیرهای عمده مورد بررسی مطابق با داده های به دست آمده مبین عدم وجود رابطه و تفاوت معنی داری بین متغیرهای وضع سواد، تعداد فرزندان، تعداد اعضای خانواده و علل مهاجرت با متغیر محل سکونت حاشیه نشینان می باشند ولی بین سایر متغیرهای تحقیق با متغیر محل سکونت رابطه معنی دار آماری مشاهده می گردد. بهسازی و نوسازی بافت های روستایی، برنامه ریزی جمعیت و مهاجرت، توسعه مسکن روستایی، بهسازی و ارتقای محلات و مناطق حاشیه نشین، نوسازی بافت های سکونت گاه های غیررسمی و احداث شهرک های جدید برای ساماندهی مجدد از جمله برنامه های راهبردی کلان در بخش توانمندسازی مناطق حاشیه نشینی است.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، اسکان غیررسمی، مهاجرت، فقر شهری، گرگان
  • مختار یوردخانی، علیرضا استعلاجی صفحه 153
    برنامه ریزی فضاهای کالبدی و سکونت گاه های شهری و روستائی راهی برای رسیدن به سطح توسعه پایدار است که این برنامه ریزی می بایست با شناسائی وضع موجود، توان مندی های بالقوه و بالفعل با شناخت محیط در بخش های طبیعی، انسانی و اقتصادی و کالبدی صورت پذیرد. شهر و روستا به دنبال تعادل بخشی در عملکرد و فعالیت های روزمره خود هستند، گرچه نقش شهر با تولیدات صنعتی و فعالیت بخش خدمات و صنایع دستی و صنایع وابسته به محصولات کشاورزی مستقر در روستاها مشخص می گردد و روستا ها نیز با تولید محصولات کشاورزی و فراهم نمودن موادغذایی نقش خود را نشان می دهند، اما آنچه اهمیت دارد این است که کلیه عملیات توسط موجودی به نام انسان صورت می پذیرد که در سکونت گاه های شهری و روستائی زیست می نماید و شکل گیری این سکونت گاه ها چه در شهر و روستا در زمان حاضر نیاز به یک برنامه ریزی دارد، هرچند سکونت گاه ها امروزه بسیار متفاوت تر از قبل از لحاظ تیپ ظاهری و پایداری می باشد.اهمیت پرداختن به این موضوع همین بس که بخش زیادی از درآمدهای اقتصادی افراد در طول زندگی صرف هزینه تهیه مسکن می شود و از طرفی محدودیت زمین در شهرها و بالا رفتن قیمت ها حتی در روستاها لازمه ساماندهی و برنامه ریزی فضای کالبدی سکونت گاه های شهری و روستائی را ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: فضا، برنامه ریزی کالبدی، سکونت گاه های شهری، توسعه، برنامه ریزی فضائی
  • طوبی امیرعضدی، مجید ولی شریعت پناهی صفحه 167
    یکی از مباحث توسعه صنعت گردشگری در مناطقی که از قابلیت های توریستی برخور دارند، شناخت قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهایی است که در پیش روی این صنعت قرار دارد. اگرچه بسیاری از مناطق گردشگری از جمله منطقه شمیرانات از دیرباز مورد توجه گردشگران بوده و برای بسیاری، جاذبه های آنها شناخته شده است اما بهره برداری از توانمندی های و جاذبه های گردشگری اگر بدون شناخت و برنامه صورت پذیرد، منجر به تخریب و نابودی این قابلیت ها می گردد، لذا در بیشتر نواحی توریستی ضرورت شناخت و ساماندهی وضعیت گردشگری احساس می شود. در مقاله حاضر کوشش شده با هدف ساماندهی صنعت گردشگری در شهرستان شمیرانات، ابتدا نقاط قوت و ضعف که از درون مسئله منشاء می گیرند همراه با فرصت ها و تهدیدهای بیرونی مورد بررسی تجزیه و تحلیل قرار گرفته سپس پیشنهادات اساسی به منظور بهره برداری از قوت ها، فرصت ها، کاهش ضعف ها و تهدیدات ارائه گردد.
    کلیدواژگان: شمیرانات، گردشگری، قوت و ضعف، فرصت و تهدید
  • سید حسن مطیعی لنگرودی، فردین نصرتی، بهرام ایمانی صفحه 187
    توسعه گردشگری روستایی، یکی از راهکارهای لازم برای رسیدن به اهداف توسعه روستایی است، اما دست یابی به آن نیازمند ایجاد بسترهای زیرساختی و فرهنگی کارآمد می باشد. یکی از موانعی که توسعه روستایی را با چالش مواجه کرده است، نگرش منفی و نادرست نسبت به فرهنگ بسیار غنی نواحی روستایی است. این کارکرد روستاگریزی را در سال های اخیر به شدت افزایش داده و بسیاری از روستاهای کشور متروکه شده اند. یکی از اقداماتی که برای رفع این چالش ها پیشنهاد می شود توسعه گردشگری درقالب ایجاد موزه های میراث روستایی در نواحی روستایی است که زمینه های لازم را برای شناسایی فرهنگ و زندگی روستایی فراهم می سازد. این موزه ها می توانند تلفیقی از جاذبه های معماری کهن روستایی، اشیاء و آثار هنری، غذاهای محلی، نمایش، بازی و موسیقی محلی روستایی باشند که نقش بسیار مهمی در ایجاد تغییر نگرش نسبت به فرهنگ روستایی در میان بازدیدکنندگان روستایی و شهری ایجاد می نماید. لذا مقاله حاضر در پی کشف نقش و اثر این موزه ها در توسعه گردشگری روستایی است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیل بوده و داده پردازی از60پرسش نامه که توسط گردشگران و بازدیدکنندگان از موزه میراث روستایی گیلان بازدید داشته اند، انجام شده است. از نرم افزارSPSSبرای داده پردازی و تحلیل پرسش نامه ها بهره برده شد. نتایج حاصل مبین این مطلب است که موزه های میراث روستایی توانایی ایجاد اثرات مثبت اقتصادی و اجتماعی در توسعه گردشگری برای نواحی روستایی دارا بوده و می توان زمینه سازی برای توجه به فرهنگ و آداب رسوم مردم محلی و روستایی و شناخت فرهنگ بومی را همراه اشتغال زایی، از طریق این موزه ها ترویج نمود
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، گردشگری روستایی، موزه میراث روستایی، استان گیلان
  • محمدحسن نامی صفحه 199
    به طور معمول مکان ها و مفاهیم ژئوپلیتیک کلاسیک در راستای ویژگی های جغرافیایی با ثبات جهان شکل گرفته است. این نگرش نه تنها در متون رسمی و تحلیل های دانشگاهی و استدلال های ژئوپلیتیک، بلکه برای سیاست گذاران و سیاست مداران برای نشان دادن هویت سیاسی و سیاست ملی نیز مشاهده شده است. تاریخ ژئوپلیتیک حاکی از جایگزینی های مداوم در برهه هایی بوده که این جایگزینی ژئوپلیتیک در مواردی باعث وحدت در دنیا می شود و ثبات در مسائل ژئوپلیتیک نیز می تواند یک اشتباه مکرر محسوب گردد. از این رو واقعیت های جغرافیایی و تحولات به وقوع پیوسته در فضای کره زمین نیازمند یک جایگزینی ژئوپلیتیک جدید با محوریت انسان است تا پاسخ گوی انتقادهای صورت گرفته در مورد جنگ و ترور،جهانی شدن، محیط زیست و... باشد، این ژئوپلیتیک جدید «انسان محور» است. در این مقاله سعی شده است تا ضمن انطباق بین مسائل ژئوپلیتیک انسان محور و واقعیت های جغرافیایی، بر پیامدهای ناشی از عدم پذیرش حاکمیت و محدودیت های جغرافیایی در سیاست های کشورها پرداخته شود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که جغرافیا یکی از با ثبات ترین عوامل قدرت یک ملت است و تکذیب حقایق جغرافیا و عدم پذیرش این نقش صدمات جبران ناپذیری را بر حاکمیت کشورها و کره خاکی فراهم ساخته و باعث تشدید انتقادهای کنونی می شود.
    کلیدواژگان: واقع گرایی جغرافیایی، ژئوپلیتیک انسان محور، جهانی شدن، محیط زیست، انتقام جغرافیا
|
  • Page 1
    In general, the basic precondition of every country’s development is the development of its human resources and their education. Edaucation, and in particular education of citizenship, is the main factor in improvement of development processes (however it is not the only factor). Additionally, educationof citizenship may play a significant part in perfect participation of mass population in their improvement and in their active supervision with regard to social, economical, political and cultural changes.Education of citizenship is of the established and familiar concepts in the formal and informal educational systems at national and international levels that many discussions and researches have been carried out about, as significant attempts have been made in recent decades in various related fields and ultimately could draw attention towards education of citizenship importance and its widespread and deep effect on the economical, social and cultural development of nations. It can be concluded that development has to be the center of focus in all education of citizenship programs and because formation of the infrastructure of urban development and consequently of national development depends on development in each of the social, cultural, political, economical, and environmental sectors, education seems necessary to achieve development in all the above mentioned sectors. And since human beings are considered as the axis of development i.e. citizens build the infrastructure of development, the need to train and educate human beings in different dimensions seems more and more significant.
  • Page 13
    Undubtedly work fovce was considered as most fundamental factor of production and thenefare many developed and developing contnies with professioned foresight planed development of production factors and naturauy their ptoduction structure and development based development centraity of human resources.Best we of woreforce in each society involve correct understand and recongnition of each parts. This article that was writted using field and librares searches,first was paid attention to considering Semnan different ecanamic parts and its pvediction for peviods of 10-15 years,and then we cansidery Semnan different economic parts titled agricultur(and its us parts),industriey and mine and servies and explained semnan role in 1365,1375,1385 traingular diagram with its change model. Then,place confficents of economic fundamental parts were appointed,and using Izar liner and transversal descriptive model with analyzinr Semnan economic structure as amongparts in semnan and inter parts with reference level(totall contry),employment changes were considered during three decade, also predicted employment in three main parts of Semnan using shift-share change model and finally three scanerios were provided for prediction future structure of main jobs in 1395-1400.
  • Page 25
    A new concept in the present era is “Social Capital”. Following this new concept, the planning methods have shaped based on people's contribution and sustainable development, focusing on factors such as social capital evaluation, sustainability, flexibility, and contributory indices. Therefore, each region considering its relative advantages has gained relative independency on its economic policies. In this paper the concept of “Social Capital” consists of two components, namely, construct and understanding components. The construct component facilitates the interest performance of the both sides, and the understanding component develops and strengthens positive bilateral interdependency.These two components have been considered in order to measure “Social Capital”. Factors such as group membership, mutual support, differences, and services have been put into construct component and indices such as reliance, unity, and contradiction have been placed into construct component. To analyze the data and to test the hypotheses, Pearson Correlation Coefficient and Multi-variable Regression were applied. Data were collected in 18 villages in Posht-e-Ab district, Sistan which were selected by random sampling. In all these villages 365 individuals who were all family heads were interviewed randomly. The results showed that the higher level of social capital led to the higher level of life standard satisfaction. Thus social capital, comparing to demographic variables such as age, occupation, etc. is a better determiner for life standard satisfaction.
  • Page 39
    Tourism is an industry that it’s development needs enough recognition and knowledge from the problems and economical, social and cultural effective factors. There would be no possibility for planning and scientific prevision without awareness from the facilities in each region. Indeed, knowing the natural, economical, social and other capacities in each region, gives the programmer the possibility of identification of the development and it’s direction on the basis of current status and the region’s capacities. In this article, the goal is to find an answer to this question: “What factors cause to not utilizing of this region from the innumerous advantages of tourism? The article is afforded on the basis of the findings and results of the studies on tourism’s attractions of Kurdistan state in spring 1389. The research has been planned in a manner that it can investigate both the knowing of the properties of tourism in the fields of ecotourism, historical buildings, and also effective barriers and limitations to reach the stable development of tourism in this state. It has been evaluated the level of satisfaction of tourists from facilities and services of the state, too. Depending on the results, development of tourism is effective in economic, social and cultural development. Also, it has been denoted that the state has no facilities to attract tourists in most fields. At the end, some offers have been presented for development of tourism in the state.
  • Page 57
    Is regarding the investigations on informal settlements in Sanandaj – Kordestan Province, it indicated that most of the migrations to suburban structures of Sanandaj are from villages; because of economical and security reasons (insecure conditions during the War between Iran and Iraq). On studying comprehensive and formal plans of Sanandaj, it is realized that there is no desirable position for urban low-income classes; their housing needs are overlooked in developing plans. In another word, they are missed on such researches. Hence, one of the reasons that have made urban low-income classes to leave the city and residing out of civil services domain is the failure of attending to their housing needs in formal planning. Although, according to suburban structure positioning and social-political pressures which are involved the state by these classes, civil administrators are inevitable to extend their service zone and official district over the suburban structures and consider these structures in the comprehensive and formal plans for the city. Therefore, this is the informal settlements of which lead the official plans of state housing, while the official programming of state housing should be the basis of housing development unit in country.
  • Page 73
    Study of the progress of information technology and connections in expansion of coastal tourism industry is very necessary. In this essay two main subjects in the field of progress of coastal tourist are emphasized: 1.Possible measurement of determine suitable places to develop capabilities of coastal tourism by using geographical information system(GIS)2.using tourism information systems(TIS)in the softwares, the internet, satellite and telecommunication channels being important for marketing tourism places. Babolsar, a coastal tourism city is as one of the cities including potential and actual abilities in this field, because of the low rate of accuracy, efficient information and presenting them, the low speed of the internet, cultural and educational poverty and the low budget of coastal tourism causes exploitation of the coastal tourism especially in “Babolsar” to be decreased. In order to develop the low coastal tourism permanently, there is a need for more budget to solve the educational and investigative problems in the GIS and TIS field. Also there is a need for completely performing the researches of these activities. In this study, we make suggestions for tourists and some ones who plan to use TIS and GIS in the coastal tourism.
  • Page 105
    E-city is reality of future traditional city with use of information and correlation technology and result of outspread in world information and third wave, great development ICT and spread of internet of one side and need of urban management to new ideas in management of cities and necessity of promote in partnership of citizens in other beside, put on us versus portals of e-cities. With change and evolution in structure transmission of information that conquer speeds and spaces, many of movements for emanate of commodity, energy, information in structure of city is insecure of discuss and to get possibility of “e- access” of citizens to whole of offices and inter-city institutes and various information. among in most chief urban problems is partnership of citizens management affairs of cities. ITC but not obstacle for this issue rather can cause of progress partnership of citizens and better cooperation between urban management and citizens various dimension. One of principle in engender this partnership, is to prepare access of citizens to comprehensive, complete, eve and appropriate information in variety and marvelous framework. Hence citizens can present own confessions and opinions via digital medium base of internet and computer networks about main problems, and itself beloved and receives appropriate response and utilities, and contribute in progress of general plans with knowledge of urban perspective. Methodology in this study is descriptive - analytical and data collection methods is based on library and documentation practices, The purpose of study is analyses of communication between the e-city and their infrastructures, in line with the concept of partnership based on facilitating the process of urban management.
  • Page 119
    Nowadays, the phenomenon of narcotics has become one of the most important problems of human societies. The consequences of this problem are so vast that has been threat to human health and welfare, independence, safety and social structure of countries. The main object of this research is to study of the geography of the territories in which narcotics are cultivated, penetration channels and transit paths of narcotics from eastern borders and its effects on the economy of households, since the proximity to the eastern borders of Iran have increasing impacts on the economy and addiction of household's head. The hypothesis of this research claims that the increase in proximity to border areas increases the effects of narcotic drugs on the economy of households. The research is conducted using causal-comparative and library method. The findings obtained from a comparison of Tehran and city of Taybad indicate that there is a meaningful difference between these two cities in terms of proximity to the region in which narcotics are cultivated, poverty and deprivation, easy access to narcotics, shortage of social facilities, addiction of the fathers of the families. In Taybad, addiction rate is higher than in Tehran. Use of narcotics for pleasure, illiteracy, family conflicts, early marriage, loss of financial opportunities, use of narcotics for improving energy were not meaningful factors.
    Conclusion
    Geographical vicinity to the eastern borders has significant impacts of the economy of households living in the border town of taybad.
  • Page 133
    Marginality and informal housing are consequences of rapid urbanization and industrialization.Historically, marginality are age-old city and urbanization. Today, the problem of marginality and it's the great dimensions concerned one of the important problems of countries, specially, in the developing countries. This study aims to examine of marginality and informal housing, also, this study emphasis on empowerment. This study have implemented in Gorgan. Research method for this study is survey method. Data was collected through questionnaires distributed among 570 people. Data analyzed by non- parametric and parametric tests. The results shows that there are not relationship between variables of literacy, children numbers, family structure and migration with marginal housing, but, there are significant relation with other variables. Rural modernization and rehabilitation, migration and population planning, rural housing development, marginality areas rehabilitation, informal texture modernization and construction of new – towns are some of macro strategic plans for marginality areas empowerment.
  • Page 153
    The spatial – formal planning in urban and rural settlements is same as a crave for acquiring sustainable development, that this planning must do with having knowledge about existing condition, potential and actually abilities and recognition of natural, humanistic, economical and formal sections. City and countryside are making equilibrium in own daily activities, However, the role of city is recognized by industrial products, services part activity, handicrafts and depending industries, and countryside shows our roles with producing agricultural products and preparing footstall. One important thing is that human do all activities who live in urban and rural settlements and nowadays these settlements forming needs planning, although, these settlements are completely different from before. The huge part of economical incomes consumes in making house, in the. there hand land limitation in cities and increasing its price even in country sides need spatial – formal planning in urban and rural settlements.
  • Page 167
    One of the issues in Tourist Industry development in regions with tourist potentiality is to know the strong points, weak points, opportunities and threats facing this industry. Although many tourist regions, e.g. Shemiranat, have received tourist's attention and their attractions have been known to many people but the use of tourist potentialities and attractions without planning would result in destruction of these opportunities. So it is needed to know and organize the tourist conditions in these regions. In this article, in order to organize tourism in Shemiranat, the authors tried to first analyze the strong and weak points, originated from within, together with the outside opportunities and threats, and then offer some main policies to use the strong points and opportunities and reduce the weak points and threats
  • Page 187
    Rural development is one of the strategies essential to achieve the objectives of rural development, but it requires providing efficient fundamentals and cultural settings. Negative and wrong attitude toward rich culture in the rural areas is one of the barriers that pose challenges to the rural development. This view has increased the rate of immigration from rural areas and most of the villages are abandoned. As one of the suggested measures to cope with these challenges, tourism development through creation of Rural Heritage museums in rural areas provides necessary settings in order to recognize rural culture and life. As a combination of ancient architectural attractions, artifacts, local foods, shows, rural games and music, these museums play an important role in changing attitude toward rural culture among rural and urban visitors. Therefore this study attempts to find out the role of these museums and their influence on rural tourism development. This study is based on a descriptive-analytic methodology and data processing was performed using 60 questionnaires filled out by tourists and visitors who were visiting Gilan Rural Heritage museum. Data processing and analysis of the questionnaires were carried out using SPSS software. The results suggest that Rural Heritage museums have had positive social and economical effects on tourism development in rural areas. Interpretation of the results also shows that highlighting culture and traditions of locals and also recognizing native culture along with job creation are possible through these museums.
  • Page 199
    As usual Places and classic geopolitics concepts have formed indirection of stable geographical specifications in the world. Not only was this view observed in official texts, universal analysis's and geopolitics reasoning's but also for politicians and poiliticisem, to show politic identity and national policy. History of geopolitics indicates continuous replaces in time that causes unification in the world and stability at geopolitics problems can be considered as a repeated errors. For this reason, geographical realities and tacked place changes in space of earth needs to new geopolitics replacing with humanism so that reply to the criticisms about war and terror, become worldly, environment, and so…, this new geopolitics is humanism. In this article was tried as to conform between humanism geopolitics and geographical realities pay attention to result s of unacceptance sovereignty and geographical restrictions of country. Result accruing on this research explains that geography is one of the most constant factors of power for the people and to deny realities of geography, unacceptance of these roles can obtain irreparable damages on sovereignty of countries and earth then causes increase present criticisms.